Home => Laatste nieuws => - Seizoen 2020 MTM => 1-2 voor MTM Kawasaki: Deroue wint voor Meuffels in Qatar!

1-2 voor MTM Kawasaki: Deroue wint voor Meuffels in Qatar!

Scott Deroue (Kawasaki Motoport) behaalde zijn tweede race-overwinning van het WorldSSP300-seizoen van 2019 – en daarmee de tweede plaats in het kampioenschapsgevecht – in de laatste ronde, na een meesterlijk gebruik van slipstreaming over de finish.

Deroue versloeg zijn collega Kawasaki Motoport Ninja 400-rijder Koen Meuffels maar net met 0,010 seconden, na een spannende wedstrijd onder het licht van duizenden schijnwerpers.

Door de tien ronden van de race met zo’n kleine marge te winnen dat deze opnieuw moest worden gecontroleerd met een fotofinish, behaalde Deroue de tweede plaats in de finaletabel, zijn beste plaats ooit in drie jaar van het nieuwe FIM-wereldkampioenschap wegrace.

Scott en het team moesten hard werken om zijn set-up te verbeteren om klaar te zijn voor de race, nadat hij moeite had competitief te zijn en het volledige potentieel van motor en rijder te gebruiken in de trainingen en de Superpole kwalificatie.

Nadat er op zaterdag 26 oktober op de wedstrijddag verbeteringen werden gevonden, reed Deroue van zijn achtste startplaats naar voren om in de kopgroep mee te doen.

Vijfde in de voorlaatste ronde, timede Deroue zijn laatste passes goed, waarbij hij zijn naaste concurrent voor de tweede plaats in het kampioenschap, Ana Carrasco, op zijn vijfde plaats zette. Hij haalde zichzelf uiteindelijk op het juiste moment uit de slipstream van Meuffels om met nét genoeg momentum de WorldSSP300-race te winnen.  Voor hem de vijfde keer in zijn carrière.

Een bijna perfecte rit vanaf Meuffels leverde hem zijn eerste podiumplaats op sinds hij dit jaar bij het Kawasaki Motoport-team kwam, en de tweede podiumplaats in zijn carrière.

De Nederlandse rijder had zich in de laatste ronde in een schijnbaar winnende voorsprong gemanoeuvreerd, totdat Deroue de neus van zijn motor net voor hem zette toen de vlag viel, in wat de allereerste WorldSSP 300 race op het Losail International Circuit was. Koen eindigde zijn onderbroken seizoen op de 13e plaats in het algemeen klassement.

Een zeer sterk raceweekend in het algemeen voor het MTM-team zorgde ervoor dat alle vier de rijders in Qatar in de top twaalf van het klassement finishten.

Dion Otten (MTM Racing Team) stond aanvankelijk twee plaatsen achter zijn teamgenoot Jeffrey Buis en scoorde voor het eerst sinds zijn sterke zesde plaats in Donington Park in juli punten in een race. Een foto finish verwisselde zijn en Jeffrey’s eindresultaten. Dion werd vroeg in de race van het de baan gereden, en herstelde zich van bijna laatste positie in ronde 1 tot een top tien plaats na tien ronden. Hij sluit een seizoen af op een 17e plaats, met 16 kampioenschapspunten.

Jeffrey Buis (MTM Racing Team) sloot zijn eerste seizoen af met een top 12 in de Losail race en een 14e plaats in het algemeen klassement. Buis scoorde in alle ronden van de negen, op drie na, met als persoonlijk record de achtste plaats op Magny Cours. Hij maakte een sterke indruk in de kwalificatie, met een zesde plaats op de grid in Losail.

Scott Deroue, verklaarde: “Ik was behoorlijk zenuwachtig voor de wedstrijd omdat Ana het hele weekend zo snel was. Ik had haar tempo niet. Maar in de warm-up maakten we een stap vooruit met de koplopers omdat we in sommige bochten moeite hadden met chatter. Toen we de stap maakten dacht ik: ‘Oké, misschien zijn we klaar voor de race’. Maar toch was het moeilijk. Soms had Ana een voorsprong, maar ik pushte en pushte en het lukte. Het was een zeer moeilijke race omdat er zoveel inhaalacties waren en het was moeilijk in de hitte om je concentratie vast te houden. Maar in de laatste ronde wist ik dat het moest gebeuren. Koen had een voorsprong en Ana lag voor me. Ik haalde haar en enkele anderen in maar er was nog steeds de voorsprong van Koen. Ik moest weer pushen en het lukte, want ik haalde hem in op de finishlijn. De tweede plaats in het kampioenschap is als een droom die uitkomt. Twee keer ben ik derde geweest, dus om als tweede te eindigen is echt goed”.

Koen Meuffels zei: “Ik voelde me vandaag heel goed, maar gisteren in de kwalificatie voelde ik me minder en moest ik vanaf de P16 starten. In de warm-up van vandaag hebben we de juiste instellingen gevonden en de wedstrijd was geweldig. Ik kon steeds weer positie na positie winnen. De tweede plaats – en dat mijn teamgenoot de wedstrijd won en tweede werd in het kampioenschap – is geweldig voor mijn Kawasaki Motoport-team.

Dion Otten zei: “Donderdag was goed, Superpole was niet goed, want ik kon geen sterke ronde in de slipstream neerzetten en na een ronde in mijn eentje was ik 19e op de startgrid. Mijn start was goed in de race, maar er gebeurde iets voor me en iemand raakte me vol van achteren, dus ging ik van de baan. Ik was op dat moment de laatste, denk ik. Ik was erg boos en duwde volledig op de limiet en mijn rondetijden en tempo waren erg goed. Op het einde was het een fotofinish over de lijn en uiteindelijk werd ik 10e.

Jeffrey Buis, verklaarde: “Aan het begin van het weekend hadden we een goed tempo, maar in de tweede vrije training hadden we wat problemen met de voorkant die we niet direct konden oplossen. Superpole was OK, want ik was zesde op de grid. In de race zat ik redelijk dicht bij de kopgroep, maar ze reden weg en ik kon ze niet meer inhalen. Ik reed samen met een andere rijder tot Dion ons in de laatste twee ronden inhaalde. Ik ging als eerste van ons groepje de laatste rechte lijn in, maar Dion en de andere renner kwamen voor mij over de lijn en ik eindigde uiteindelijk als 12e”.

Check Also

LASTIG MAAR UITEINDELIJK GOED WEEKEND VOOR MTM KAWASAKI TEAM IN MOST

LASTIG MAAR UITEINDELIJK GOED WEEKEND VOOR MTM KAWASAKI TEAM IN MOST MTM Kawasaki Team heeft …