Home => Laatste nieuws => Buis wint en MTM Kawasaki pakt team kampioenschap tijdens een tragisch weekend in Jerez

Buis wint en MTM Kawasaki pakt team kampioenschap tijdens een tragisch weekend in Jerez

Jeffrey Buis heeft in Jerez zijn derde World Supersport 300 race van het seizoen gewonnen. Yuta Okaya scoorde een podiumplaats in de tweede race en MTM Kawasaki pakte voor het tweede jaar op rij het kampioenschap voor teams. Het raceweekend werd echter overschaduwd door een dodelijk ongeval van Dean Berta Viñales.

Zaterdagmiddag was het stil op de paddock in Jerez. In de slotfase van de eerste World Supersport 300 race was er een ernstig ongeluk gebeurd, waardoor de race werd beëindigd. Niet veel later bleek dat Dean Berta Viñales bij deze crash om het leven was gekomen. Het MTM Kawasaki team betuigt haar oprechte deelneming aan Dean’s familie, vrienden en het Viñales Racing Team.

In overleg met Dean’s familie werd er besloten dat er zondag wel geracet zou worden. Een dag eerder had Adrián Huertas zijn tweede pole position van het seizoen gescoord. Yuta Okaya zette een achtste tijd in de kwalificatie. Jeffrey Buis plaatste zich als twaalfde voor de races. Koen Meuffels kende een moeizame Superpole, waardoor hij vanaf de vijfentwintigste plaats op de negende rij moest starten.

De eerste race werd gewonnen door Buis. Na een sterke openingsfase was de Nederlander snel naar voren gekomen en reed hij aan de leiding op het moment dat de rode vlag gezwaaid werd. Huertas werd net voor Okaya als zevende geklasseerd. Meuffels pakte twee WK-punten met een veertiende plaats. Dit resultaat zorgde ervoor dat MTM Kawasaki voor het tweede jaar op rij het team kampioenschap veiligstelde.

In de tweede race scoorde Huertas geen punten. Doordat het een paar keer misging met schakelen verloor de Spanjaard veel plaatsen. Halverwege de race werd Huertas geraakt door een andere rijder, wat resulteerde in een crash. Buis verschakelde zich ook een keer, maar wist zich weer door de groep te werken en eindigde uiteindelijk als vierde. Meuffels werd twaalfde. Okaya reed een zeer goede race, wat ervoor zorgde dat de Japanner met een derde plaats zijn tweede podiumplaats van het seizoen scoorde.

In het kampioenschap zijn Huertas en Buis de enig overgebleven titelkandidaten. Met nog twee races te gaan, die volgende week worden verreden in Portimão, is het onderlinge verschil 36 punten in het voordeel van Huertas.

World Supersport 300 tussenstand na 14 races:
P1: Adrián Huertas – 210
P3: Jeffrey Buis – 174
P6: Yuta Okaya – 111
P10: Koen Meuffels – 67

Jeffrey Buis: “Het was een raar en heftig weekend. Zo win je de race en sta je op het podium, maar niet veel later kregen we te horen dat Dean Berta Viñales was overleden. Alles verandert dan en dan gaat het niet meer over racen. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en naasten van Dean. Ik wens hen heel veel sterkte. In de tweede race ging het ook erg goed, maar ik verschakelde mij een keer, waardoor ik van achter in de groep weer terug moest komen. Dit verschakelen gebeurde in de laatste bocht nog een keer en werd ik uiteindelijk geen tweede maar vierde. Maar qua prestaties hebben we het uitstekend gedaan in Jerez.”

Koen Meuffels: “Het is verschrikkelijk wat er dit weekend is gebeurd. Dan is het racen even niet belangrijk meer. Ik had geen goede kwalificatie, waardoor ik vanaf de negende rij moest starten. Ik kwam in de eerste race wel in de punten, maar toen was de kopgroep al vertrokken. In de tweede race kon ik terugkomen naar de twaalfde plaats, maar het lukte niet om door de kopgroep te komen. Volgende week in Portimão gaan we proberen om met twee goede resultaten het seizoen af te sluiten.”

Yuta Okaya: “Het is heel erg tragisch wat er dit weekend is gebeurd. Ik wens alle naasten van Dean heel veel sterkte. Daar word je stil van. Over mijn eigen racen: ik had een goed gevoel op de motor en ik kon in de eerste race ook een aantal keer aan de leiding rijden. In de tweede race ging het nog beter en pakte ik mijn tweede podiumplaats van het seizoen. Het was een lastige race, maar voelt beter dan in Aragon. Ik wil het team, mijn familie en iedereen die mij support bedanken.”

Adrián Huertas: “Het was een heel triest weekend omdat ik mijn vriend Dean Berta Viñales ben verloren. Het was erg zwaar om vandaag te starten, maar het lukte met de motivatie dat ik voor hem kon winnen. Ik had wat problemen met schakelen en maakte wat fouten. Ik was op de weg terug, toen ik werd geraakt door een andere rijder. Daarbij raakte ik nog een andere rijder. Daar baal ik erg van. We blijven werken voor Portimão, want dat wordt erg belangrijk en gaan we ervoor om het kampioenschap daar af te maken.”

Check Also

LASTIG MAAR UITEINDELIJK GOED WEEKEND VOOR MTM KAWASAKI TEAM IN MOST

LASTIG MAAR UITEINDELIJK GOED WEEKEND VOOR MTM KAWASAKI TEAM IN MOST MTM Kawasaki Team heeft …