Buis wint in Catalunya en Huertas vergroot leidende positie in het WK

Jeffrey Buis wist na een sterk optreden de eerste World Supersport 300 race in Catalunya te winnen. Adrián Huertas deed goede zaken voor het kampioenschap en vergrootte zijn leidende positie in het WK naar 43 punten. Yuta Okaya reed twee sterke inhaalraces, die hem een top-vijf klassering opleverde.

MTM Kawasaki kwam afgelopen weekend in actie op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Het team heeft zeer goede herinneringen aan dit circuit, want vorig jaar wisten zij daar een 1-2-3-4 te scoren. Voor kampioenschapsleider Adrián Huertas begon het weekend ongelukkig met een pittige valpartij in FP1, nadat hij een crash van een andere rijder niet kon ontwijken. De Spaanse rijder wist zich uiteindelijk als achtste te kwalificeren, één positie achter regerend wereldkampioen Jeffrey Buis. Koen Meuffels zette een negentiende tijd in de Superpole. Yuta Okaya moest als eenentwintigste aan de races beginnen.

Buis was ijzersterk in de eerste race. De 19-jarige Nederlander reed veelal aan de leiding in de grote kopgroep. Ook Huertas streed volop mee voor de winst. In de voorlaatste ronde werd de Spanjaard door een andere rijder naar buiten gedwongen, waardoor er voor hem in de slotronde niet meer in zat dan een zevende plaats. Wel liep Huertas verder uit in de tussenstand, omdat zijn grootste concurrent ten val kwam. Buis wist zijn tweede overwinning van het seizoen te scoren, door in de laatste ronde zijn eerste positie niet meer af te staan. Okaya wist gedurende de race ook naar voren te komen en finishte als achtste. Ook waren er punten voor Meuffels, die als dertiende over de eindstreep kwam.

Ook in de tweede race bleef er een grote kopgroep bij elkaar. Opnieuw waren Buis en Huertas constant vooraan te vinden. In de laatste ronde wist Huertas een vierde plaats veilig te stellen, waarmee hij zijn leidende positie in het kampioenschap wist uit te breiden naar 43 punten. Okaya kwam vanaf de zevende startrij sterk naar voren en wist als vijfde te finishen. Buis kwam in de voorlaatste ronde niet goed uit op het rechte stuk en werd zevende. Meuffels verloor in de openingsfase van de race veel plaatsen en kwam in de tweede groep terecht. Meuffels eindigde als achttiende.

World Supersport 300 tussenstand na 12 races:
P1: Adrián Huertas – 201
P3: Jeffrey Buis – 136
P5: Yuta Okaya – 87
P10: Koen Meuffels – 61

Jeffrey Buis: “We waren gelijk op snelheid. Het plan in de eerste race was zoveel mogelijk voorop te blijven rijden. Dat lukte goed. Ik wist in de slotfase een kleine voorsprong te pakken en dat was voldoende voor de overwinning. Heel erg blij met de zege en mijn optreden in deze race! Ook in de tweede race reed ik gelijk vooraan en kon dat lang vasthouden. In de voorlaatste ronde werd ik op het rechte stuk opgeslokt doordat veel rijders vanuit de slipstream mij passeerden. Ik kwam midden in de groep te zitten en dan is het lastig om weer naar voren te komen. Overall was een heel goed weekend. Dank aan het MTM Kawasaki team!”

Koen Meuffels: “Ik was tevreden over de eerste dag, maar het werd een lastige eerste race in een grote kopgroep. Ik moest vanaf P19 starten. Ik had het gevoel dat ik het tempo wel had, maar het lukte niet om door de groep te komen. Daarom bleef ik net buiten de top-tien hangen. Ik had wel op iets meer gehoopt. In het begin van de tweede race verloor ik veel plaatsen. Daarna viel er een gat naar de kopgroep, dat was erg jammer. Wel mooie gevechten gehad, maar om de verkeerde posities. Op naar Jerez!”

Yuta Okaya: “Het gevoel in de Superpole was niet slecht, maar het lukte niet om één snelle rondetijd te zetten. Ik moest starten vanaf P21. Tijdens de race moest ik in het gedrang een paar keer wijd. In de slotfase lukte het mij om aan de voorzijde van de groep te komen. In de laatste ronde pakte mijn tactiek niet goed uit en werd ik achtste. Het was een goede tweede race, bijna perfect, alleen in de laatste ronde in bocht 10 verloor ik wat plekken. Met een vijfde plaats hebben we het weekend wel positief afgesloten. Nu focus op Jerez!”

Adrián Huertas: “Ik begon het weekend met een heftige crash in FP1, nadat ik de motor van een andere rijder niet kon ontwijken. In de trainingen was het gevoel nog niet goed, maar we vonden wat in de races. In de eerste race werd ik zevende, nadat ik zag dat mijn grootste concurrent was uitgevallen. Ook in de tweede race heb ik vooraan gestreden en uiteindelijk als vierde gefinisht. Ik heb belangrijke punten gescoord voor het kampioenschap. Ik wil Tom (Booth-Amos) een goed herstel toewensen, want ik wil graag op de baan winnen en niet op deze manier. Ik hoop dat hij snel hersteld.”

Check Also

ADRIÁN HUERTAS KOMT TERUG IN STIJL TERWIJL SUPERSPORT 300 ZIJN SEIZOEN BEGINT IN ASSEN

Het eerste Europese raceweekend zit erop voor het MTM Kawasaki Team, want Supersport-coureur Adrián Huertas …